Hoe repareer je Windows XP?

 
Wanneer er ernstige fouten zijn binnengeslopen in XP en het terugzetten van een systeem-herstelpunt helpt niet of die heeft u niet, of u kunt plotseling alleen nog maar opstarten in de "Veilige mode", dan wordt het tijd om onderstaande reparatiemogelijkheid uit te voeren.

1) XP-repareren vanuit een opgestarte Windows XP
Laat de computer gewoon opstarten (indien het niet anders kan dan in de veilige mode). Leg de CD-rom van Windows-XP in de CD-lade en laat deze starten. Klik op de 'Welkom bij Microsoft Windows XP-pagina op "Windows XP installeren". In het volgende venster "Windows setup" moet in de vensterregel achter 'Type installatie' staan : Upgrade (aanbevolen). Klik op 'Volgende'.
Geef op het volgende scherm aan dat u akkoord gaat met de 'Gebruiksrechtovereenkomst' en klik weer op 'Volgende'. Vul uw productcode in en klik weer op 'Volgende' Selecteer de gewenste optie op de pagina 'Bijgewerkte installatiebestanden downloaden' en klik weer op 'Volgende'. Volg de aanwijzingen op de overige pagina's van de installatiewizard om XP te laten repareren. Uw instellingen blijven bewaard bij deze methode.

U kunt XP helemaal niet meer opstarten dan volgt u onderstaande methode.

2) XP installeren/repareren vanaf de bootable Windows XP-CD
N.B. U moet wel in het bezit zijn van de originele XP-CD (HomeEdition of Professional) van Microsoft, want met een zgn. 'Recovery-CD' van uw Computer-leverancier werkt dit niet.
Allereerst moet u even de "Bios" induiken. Doorgaans komt u daar door direct na het aanzetten van de computer op de "Del-toest" te hameren (Soms echter een ander toets bv. "F1").
Ga op zoek naar de BOOT-volgorde (meestal A,C,CDRom of C,A,CDRom) en wijzig deze zodanig dat het CDRom-station het éérste bootdevice wordt.
Leg voordat u de Bios afsluit via "Save & Exit" (of F10) en de computer zal gaan herstarten. de XP-CD in de juiste CD-lade en sluit deze.
De computer zal nu proberen te booten vanaf de CD. Er verschijnt de volgende mededeling op uw scherm : "Druk op een toets als u de Computer vanaf cd-rom wilt opstarten". Dit moet u wel snel doen anders zal de computer de CD overslaan en alsnog vanaf de harde schijf gaan opstarten.
Nadat u op een toets heeft gedrukt verschijnt eerst de mededeling: "De hardwareconfiguratie wordt gecontroleerd" en daarna verschijnt het blauwe scherm " Windows Setup". Onderaan het scherm ziet u twee mededelingen, waar u in dit geval niets mee moet doen: "Druk op F6 om een niet-Microsoft SCSI/RAID-stuurprogramma te installeren" en even later "Druk op F2 voor automatisch systeemherstel". Niets doen en rustig afwachten.
Vervolgens ziet u dat er de nodige bestanden worden geladen en dan verschijnt er een nieuw scherm, waarop u drie keuzen krijgt:
Druk op 'Enter' voor het installeren van Windows-XP
Druk op 'R' om de installatie van Windows-XP te repareren
Druk op 'F3' om af te breken.
Wanneer u hier zou kiezen voor de 'R', dan komt u terecht in de zgn. 'Recovery Console', daar heeft alleen een gevorderde gebruiker iets aan. Men moet dan nl. de bruikbare commando's kennen die ingetypt kunnen worden (bv. 'fixboot' om de bootsector te repareren); het is dus géén automatisch systeemherstel. U drukt gewoon op . Er verschijnt dan eerst een scherm "Windows XP Licensing Agreement" dat u door een druk op 'F8' kunt passeren, waarna u een overzicht krijgt van uw partities. Controleer of uw huidige installatie van XP in het vak is geselecteerd. Zo niet selecteer die partitie waarop XP staat, welke u wilt laten repareren en druk op de 'R'-toets. Werkt dat niet dan 'Enter'. Let erop dat u XP in dezelfde map laat installeren als voorheen het geval was.

Succes !

Voor meer en uitgebreidere informatie:
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;nl;315341

© G.Otten.