images/fade/hcc40.png

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Microsoft gaat de komende tijd meer apparaten automatisch updaten naar Windows 10 20H2 (ook bekend als versie 2009). Het bedrijf heeft aangekondigd dat het zijn gedwongen update uitbreidt naar apparaten met verouderde Windows 10-versies.

Microsoft laat weten dat apparaten die binnenkort de end-of-servicestatus krijgen of deze zelfs al hebben, in de komende weken een gedwongen update krijgen. Volgens de Lifecycle Policy van het bedrijf betekent dit dat apparaten die Windows 10 1809 (Enterprise, Education en IoT Enterprise), Windows 10 1909 (Home, Pro, Pro Education en Pro for Workstations) en Windows Server 1909 (Datacenter en Standard) draaien een automatische update naar versie 2009 krijgen.

Microsoft maakte woensdag bekend dat er nieuwe zerodaykwetsbaarheden waren gevonden in de onpremiseversie van Exchange Server. Er waren gevallen bekend uit de Verenigde Staten dat dit lek actief werd misbruikt, waarschijnlijk door Chinese hackers die met steun van de overheid opereren.

De hackers hebben het vooral gemunt op bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten die zich richten op zaken die uiteenlopen van besmettelijke ziekten tot militaire techniek. De hackers hadden niet alleen toegang tot mails door de bugs, maar installeerden ook eigen software waarmee ze later weer toegang tot computers konden krijgen.

NCSC heeft nu aanwijzingen dat de zerodaykwetsbaarheid ook in Nederland is gebruikt om bij geheime informatie te komen. De dienst raadt niet alleen aan snel de patch aan te brengen maar ook te controleren of misbruik heeft plaatsgevonden. Microsoft heeft in zijn advies aangegeven hoe beheerders dat kunnen doen met behulp van Powershell-scripts.

ees meer over Beheer OP AG Intelligence