De afgelopen weken beheerste Windows 11 al danig het nieuws. Niet alleen hintte Microsoft zelf telkens naar het bestaan ervan, er lekte ook een installeerbare versie van uit. Die was weliswaar niet af, maar gaf toch een aardige indruk van de verschillen met Windows 10.
Tijdens een livestream is Windows 11 inmiddels daadwerkelijk onthuld, geen geheimzinnigheid meer dus. Laten we snel enkele antwoorden geven op veelgehoorde vragen rond het splinternieuwe besturingssysteem van Microsoft.
Wanneer komt Windows 11 uit?
Een precieze releasedatum voor Windows 11 is niet genoemd, maar Microsoft houdt voorlopig vast aan het 'feestdagenseizoen' van 2021. Doorgaans bedoelen bedrijven daar de laatste drie maanden van het jaar mee.
Dit komt overeen met de periode waarin normaliter de tweede grote onderdelenupdate voor Windows 10 op de rol stond, die intern de Sun Valley-update werd genoemd. Ga voorlopig uit van oktober, november of december.
Windows Insiders kunnen volgende week al een eerste build van Windows 11 verwachten.
Is Windows 11 gratis voor hcc leden?
Ja, maar het aanbod geldt mogelijk niet voor eeuwig. Net zoals Windows 10 een gratis upgrade was voor Windows 7 en Windows 8.1, zo is Windows 11 opnieuw voor nop te installeren. Althans zolang je een geldige Windows-licentie bezit waarvoor je eerder al hebt betaald. Het besturingssysteem komt binnen als een Windows Update.
De kosteloze upgrade wordt ook in 2022 aangeboden, maar daarna wellicht niet meer. We verwachten overigens van wel, omdat het gratis upgraden naar Windows 10 op papier ook van tijdelijke aard was - maar nu nog steeds mogelijk is.
Wat kost Windows 11?
Heb je nog geen Windows-licentie, dan is mettertijd ook een losse Windows 11-productcode te koop. Wat deze kost, is nu nog niet bekend. Microsoft verkoopt Windows 10 Home-licenties voor 145 euro, dus waarschijnlijk ligt de prijs hierbij in de buurt. In de praktijk worden Windows-activatiecodes op menig website voor veel goedkoper aangeboden.
Wat zijn de systeemeisen van Windows 11?
De systeemeisen van Windows 11 zijn iets vele malen hoger dan die van Windows 10. Zo raadt HCCt minstens 16 GB werkgeheugen (i.p.v. 4 GB) en minimaal 128 GB vrije schijfruimte (i.p.v. 64 GB) aan. Verder is een Quadcore processor met kloksnelheid van 3 gigahertz of hoger nodig en een videokaart met DirectX 12-ondersteuning.
Als je een pc in de budget reeks hebt van 4 Jaar of ouder dan heb je een nieuwe pc nodig. De Snelle game pc's hebben meestal al een snelle processor en het vereiste geheugen daar wordt van uit gegaan als die ouder dan 10 Jaar is koop dan een nieuwe.
- Moderne uitstraling met gecentreerd startmenu
Voor Windows 11 gooit Microsoft het roer grafisch flink om. De onderliggende gedachte hierbij is dat het besturingssysteem een zekere rust en kalmte moet uitstralen. Dat uit zich onder meer in afgeronde hoeken voor vensters, zachte kleurschakeringen en transparante onderdelen.
Het startmenu is naar het midden van de taakbalk verplaatst. Als vanouds links uitlijnen blijft daarbij wel een optie.
- Snap-indelingen = Alt+tab op steroïden
Windows 11 laat je meerdere vensters naast elkaar groeperen als een 'snap group', ofwel snap-indeling. Zie dit als een uitgebreidere variant op alt+tab, waarbij je meerdere vensters en programma's tegelijk kunt oproepen. Deze indelingen blijven ook behouden wanneer je een extra monitor aan je pc koppelt.
Snap-indelingen blijven naast elkaar actief. Zo kun je meerdere groepen aanmaken voor verschillende werkprojecten, bijvoorbeeld.
De Microsoft Store is tot op heden geen daverend succes, mede omdat Microsoft ontwikkelaars van apps erg strike regels oplegde. Deze strategie laat Microsoft helemaal varen. De nieuwe Store moet juist veel toegankelijker zijn voor elke app-bouwer die daarop zijn software kwijt wil. Of dat nu Universal Windows Platform (UWP)-apps, Progressive Web-apps (PWA) of de vertrouwde win32-programma's zijn. Allen zijn ze welkom.
Ontwikkelaars mogen bovendien alle inkomsten voor zichzelf houden. Ze hoeven geen deel meer aan Microsoft af te staan bij de verkoop van software via de Microsoft Store.
De store apps zullen nu verder worden uitgebruid met alle ellende die we in het verleden ook zijn tegengekomen.
- Ondersteuning voor Android-apps
Tenslotte vind je in deze Microsoft Store straks ook heuse Android-apps. De installatie ervan verloopt wel via een omweg. Eerst dien je namelijk de Amazon App Store te downloaden. Daarin zijn de Android-apps te vinden, die daarna vanaf je pc te bedienen zijn. Als ware het normale Windows-programma's.
Tevens wordt er op aangedrongen een Microsoft abonnement af te sluiten met Office, OneDrive, SharePoint, teams en alle andere goedbedoelde programma's die je dan als team kunt gebruiken.
Op de kennisdagen zullen er demonstraties worden gegeven, hiervoor zoeken we nog vrijwilligers met geschikte pc's die hier aan willen deelnemen.