images/fade/hcc40.png
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Het nieuwe jaar is hier en dat betekent een frisse start. Ook voor jouw computer, laptop en mobiel? Hou een digitale schoonmaak en maak ruimte. Zo worden je apparaten weer sneller en slurpen minder energie. Handig toch?

Ruim je persoonlijke bestanden op

Als je veel achter je computer of laptop zit, sla je veel bestanden op. Doorloop eens je downloads, afbeeldingen en documenten. Deze staan namelijk allemaal opgeslagen op je schijf. Heb je ze nog wel echt nodig?

Verwijder programma’s die je niet meer gebruikt

Als je een computer of laptop al lang gebruikt, heb je waarschijnlijk al veel verschillende programma’s geïnstalleerd. Die heb je niet altijd meer nodig. Ga eens door de lijst met programma’s en verwijder wat je niet meer nodig hebt om je laptop sneller te maken.

Verwijder ook de tijdelijke bestanden die programma’s gebruiken

Programma’s gebruiken vaak ook tijdelijke bestanden. Die blijven op de schijf staan nadat het programma ze niet meer nodig heeft. Daarom is het goed om af en toe de bezem erdoorheen te halen.

Windows heeft daar een opruimprogramma voor. Als je in de zoekbalk van het menu ‘Schijfopruiming’ typt, komt het programma vanzelf naar boven. Bij Apple zijn er verschillende opties om meer ruimte te maken op de schijf. Ga naar het menu en kies ‘Over deze Mac’> ‘Opslag’. Klik op ‘Beheer’ en kies voor ‘Schoon documenten op’ om alle onnodige bestanden weg te gooien.

Leeg je prullenmand

Voorkom dat je prullenmand een mega ophoping wordt van oude bestanden. Vergeet ook niet om ook de map ‘Downloads’ te legen. Hier hopen zich ongemerkt veel bestanden op die je niet nodig hebt.

Bij Windows moet je de prullenbak handmatig legen. Of met de rechtermuisknop de Prullenmand aanklikken en voor ‘Eigenschappen’ kiezen. Daar kun je aanvinken ‘Bestanden niet naar de Prullenbak verplaatsen, maar direct verwijderen’. Bij Apple kan je instellen dat je prullenmand automatisch geleegd wordt. Via het stappenplan in de alinea hierboven kom je ook bij de optie ‘Leeg prullenmand automatisch’.

Schoon je webbrowser op

Het meest gebruikte programma van een laptop is toch wel de browser. Daar kan ook heel wat vertraging ontstaan door tijdelijke bestanden en cookies. Die zijn er in principe om het browsen sneller te maken, maar als je jarenlang cookies en cache verzamelt, vertraagt het de boel juist. Bij instellingen staat vaak de optie ‘Geschiedenis wissen’ of ‘Browsegegevens wissen’. 

Kijk ook eens naar alle extensies die in de browser zitten. Sommige zijn misschien overbodig geworden, maar ze maken het laden van pagina’s wel langzamer. Weggooien dus!  

Hou je laptop of computer schoon en zonder virussen

Installeer een antivirus-software om je laptop te scannen op malware en om virus aanvallen te voorkomen.
Of gebruik de standaard defender aangevuld met Malware Bytes.

Vergeet je mobiel niet

Hoeveel foto’s, bestanden en apps die je nooit gebruikt heb jij op je telefoon staan? Ga er eens met de bezem doorheen. Het maakt je telefoon overzichtelijker en met een beetje geluk ook sneller. En neem ook meteen de bestanden in je online archief mee. Want al die bestanden staan onnodig serverruimte in te nemen,  dat kost gewoon energie.

Als je dan toch bezig bent door al je apps te gaan, kijk eens naar de toestemmingen die je hebt gegeven voor apps. Misschien ben je het nu niet meer eens met wat je een paar jaar geleden nog prima vond, of zijn er nieuwe instellingen bijgekomen.