images/fade/hcc40.png
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
 

Over twee weken is het dan zo ver.

De CompUfair staat weer voor de deur en wel op zaterdag 16 september aanstaande.


Datum: 16 september 2013
Tijd:     10:00 – 16.00
Plaats:  H.F. Witte Centrum, Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt

Windows checks voor de 23H2 update op compufair

De voorbereidingen zijn nagenoeg afgerond, we hebben een uitgebreid programma van lezingen en workshops en we weten intussen welke Interessegroepen en Platforms we kunnen verwachten. Een wat uitgebreidere beschrijving staat in de nieuwe SoftwareBus die binnenkort bij de abonnees op de mat valt, maar de meest recente informatie is uiteraard weer te vinden op onze website: CompUfair 16 september 2023.

De betrokkenheid van andere Interessegroepen is groot, zij organiseren ook lezingen en wij laten ons ook niet onbetuigd. Het voert te ver om een uitgebreid programma in de mailing op te nemen, maar laten we volstaan met het vermelden van de onderwerpen:

Promox
HomeAssistent
ChatGPT
Scratch
Proton Basic
Windows
Odroid
Linux Mint Cinnamon

Misschien zegt het allemaal niet veel, alleen de titel, maar op de website is van elke lezing een uitgebreide aankondiging te vinden, alsmede de naam van de inleider.

En verder zijn natuurlijk de diverse Platforms en IG’s in de zaal te vinden. En vergeet ook niet de grote ontmoetingsruimte, waar onderlinge contacten weer aangehaald en verstevigd kunnen worden, onder het genot van een kopje koffie of iets anders natuurlijk.

Zoals al eerder vermeld, de toegang is gratis voor onze leden en introducés. Parkeren is hier ook nog gratis en de bereikbaarheid met openbaar vervoer is ook prima.

Voor de Windows gebruikers is de Helpdesk aanwezig die u systeem checkt voor de grote oktober update van Windows 11, ook oudere systemen kunnen via Rufus nu ook Windows 11 draaien.

We hopen uiteraard op een grote opkomst, kom eens kijken hoe gezellig het is. En, na registratie, is de eerste consumptie gratis.

 

7 oktober Kennisdag te Houten

Aanvang 10:00

Op de kennisdag is de Windows IG ook weer aanwezig om u te helpen met problemen met uw Windows computer.

Bij de hcc stand heeft u verleden keer een slimme stekker weten te bemachtigen waar mee u het stroomverbruik van u pc kunt meten.

Komt dit boven de 2000 Watt uit dan wordt het tijd voor een zuiniger model die slechts 60 Watt gebruikt bij normaal gebruik.

Thema die dag is.

Welke nieuwigheden heeft Windows 11 versie 23H2

Windows Copilot

Microsoft is de afgelopen maanden all-in gegaan op het gebied van AI, en Windows is de volgende die er een voorproefje van kan krijgen. Tijdens Build 2023 kondigde Microsoft Windows Copilot aan, een AI-assistent die grote taalmodellen zoals GPT-4 gebruikt om u te helpen bijna alles op uw computer te doen.

Windows Copilot kan veel van dezelfde dingen doen als Bing Chat. U kunt complexe vragen stellen en gedetailleerde antwoorden krijgen op basis van informatie van internet. U kunt het bijvoorbeeld vragen om hulp bij het plannen van een reis of iets eenvoudigs als het tijdsverschil tussen twee landen. Ook kunt u hem vragen teksten en documenten samen te vatten of te herschrijven. Omdat het rechtstreeks in Windows is geïntegreerd, kunt u een document naar Copilot sturen en het in een handomdraai laten herschrijven of samenvatten.

Windows-integratie is hier een groot probleem. Copilot kan bijvoorbeeld een afbeelding of bestand delen met uw contacten, waardoor het een gecentraliseerde manier wordt om allerlei dingen te doen. U kunt Copilot zelfs gebruiken om Windows-instellingen te wijzigen, zoals het inschakelen van de donkere modus, het starten van een focussessie, enzovoort. Copilot is nog niet als preview beschikbaar, dus we weten niet uit de eerste hand wat het allemaal zal kunnen doen, maar op basis van de aankondiging van Microsoft is het potentieel enorm.

Bestandsbeheer

Een andere grote verandering die met de volgende Windows 11-update gepaard gaat, is een vernieuwing van de bestandsverkenner op basis van WinUI 3. Ja, Microsoft had deze al opnieuw ontworpen met de originele Windows 11-release, maar deze nieuwe versie heeft nog een paar wijzigingen. Microsoft stroomlijnt het uiterlijk van de adresbalk en brengt deze dichter bij de tabbalk, zoals je zou zien in een browser. De bestands- en mapopdrachten worden dichter bij het bestandsvenster geplaatst, zodat ze sneller toegankelijk zijn. De vernieuwde adresbalk heeft ook een meer naadloze OneDrive-integratie. Wanneer u door uw OneDrive-bestanden bladert, kunt u op het pictogram in de adresbalk klikken om uw opslagquotum te bekijken.

Er is ook een nieuwe Galerijweergave waarmee u door uw foto's kunt bladeren, zodat u alle foto's op uw apparaat op één plek kunt zien en ze chronologisch kunt ordenen. Deze weergave optimaliseerde ook de manier waarop foto's worden weergegeven, zodat u zich kunt concentreren op afbeeldingen in plaats van op de UI-elementen.

De nieuwe Bestandsverkenner heeft ook een opnieuw ontworpen startpagina met aanbevolen bestanden voor gebruikers met Azure Active Directory-accounts. Deze bestanden ondersteunen ook miniaturen, zodat u een duidelijker beeld krijgt van wat het bestand is voordat u het opnieuw opent. Ten slotte is er ook een nieuw detailvenster dat er moderner uitziet en zaken als de activiteitengeschiedenis voor gedeelde bestanden weergeeft.

Het degroeperen van de taakbalk keert terug

Een van de grootste klachten die gebruikers hadden met Windows 11 toen het oorspronkelijk werd uitgebracht, was dat veel aanpassingsopties waren verwijderd, inclusief het degroeperen van de taakbalk. Hierdoor kunnen gebruikers elke app-instantie weergeven als een afzonderlijk pictogram op de taakbalk en elke instantie voorzien van een tekstlabel. Gelukkig keert deze mogelijkheid terug met Windows 11 versie 23H2.

Sterker nog, Microsoft gaat deze keer nog een stapje verder en geeft je feitelijk een nieuwe optie. Niet alleen worden actieve apps gelabeld, maar u kunt er ook voor kiezen om labels voor vastgezette apps op de taakbalk weer te geven, zelfs als ze niet actief zijn. Als u vindt dat pictogrammen te moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn, kan dit het gemakkelijker maken om de gewenste app te starten.

Volume Mixer

Een andere grote nieuwe toevoeging in deze update is een nieuwe volumemixer, waar fans al jaren om vragen. Windows 10 gebruikte nog steeds een oude volumemixer die er nog steeds uitzag als Windows XP, en Windows 11 verwijderde deze ten gunste van een volumemixer in de app Instellingen, maar dat was niet zo handig.

Met deze update keert de volumemixer terug naar de taakbalk in het paneel Snelle instellingen, waardoor je het volume voor verschillende apps en afspeelapparaten gemakkelijker kunt wijzigen. Er is ook een nieuwe sneltoets waarmee u deze rechtstreeks kunt openen: Windows + Ctrl + V.

Ingebouwde RGB-verlichtingsregelaars

Windows 11 versie 23H2 zal proberen het gemakkelijker te maken om RGB-lichteffecten voor uw aangesloten randapparatuur te beheren met een nieuwe dynamische verlichtingspagina in de app Instellingen. Randapparatuur met RGB-verlichting vereist doorgaans een app van derden om de lichteffecten aan te passen, en deze apps kunnen zonder echte reden erg groot zijn. Bovendien heb je, als je meerdere apparaten van verschillende bedrijven hebt, meerdere apps nodig en kun je de verschillende apparaten mogelijk niet eens goed synchroniseren.

Met de pagina Dynamische verlichting kunt u deze verlichtingsinstellingen vanaf een centrale locatie wijzigen zonder dat u opgeblazen apps nodig heeft die ruimte en middelen in beslag nemen. Momenteel zijn er enkele beperkingen – het zijn meestal alleen Razer-apparaten die worden ondersteund – maar als er adoptie door andere bedrijven is, kan dit een groot probleem zijn voor gebruikers met veel gaming-randapparatuur.

Back -up

Microsoft verbetert ook de back -up- en herstelervaring met Windows 11 versie 23H2, samen met een nieuwe Windows -back -up -app om alles te beheren. Windows 11 kan altijd een back -up maken van sommige instellingen, maar deze nieuwe ervaring geeft u de optie om dat op elk gewenst moment handmatig te doen en ook te selecteren wat u moet back -up maken.

Naast het herstellen van uw apps, kan de nieuwe back -up- en herstelervaring zich nu zelfs herinneren waar uw apps zijn vastgemaakt op de taakbalk en het startmenu, zodat ze op de juiste plaats verschijnen wanneer u uw instellingen op een nieuwe computer herstelt. Dit werkt zelfs met desktop -apps, zodat u deze snel kunt downloaden en installeren van de Microsoft Store of de website van de ontwikkelaar.

Nieuwe Windows Spotlight -ervaring

Windows Insiders in het Dev -kanaal kunnen momenteel een nieuwe versie van Windows Spotlight Desktop -achtergronden testen. Microsoft test een nieuwe ervaring waarmee u gemakkelijk gerelateerde afbeeldingen naar de huidige achtergrond kunt zien en naar hen kunt schakelen, of meer informatie bekijken, zoals het vinden van de locatie van de afbeelding op de kaart.

Bovendien ondersteunt Windows Spotlight nu 4K-achtergronden, waardoor de functie nuttiger wordt voor gebruikers met displays met hoge resolutie.

Nieuwe emoji


Zoals gewoonlijk moet de jaarlijkse release van Windows 11 ook enkele nieuwe emoji bevatten die zich aansluit bij de update van dit jaar van de Unicode Emoji -standaard, die nu tot versie 15 is. Dit voegt nieuwe emoji toe als een roze of zwart hart, een nieuw gezicht, een nieuw gezicht , en enkele nieuwe dieren.

Microsoft heeft ook enkele bestaande emoji opnieuw ontworpen, dus ze zijn gemakkelijker herkenbaar.

Diverse veranderingen

Naast al deze grotere toevoegingen zijn er een paar kleinere wijzigingen die we verwachten te zien in Windows 11 versie 23H2 op basis van de functies die momenteel in preview staan. Sommige hiervan kunnen al dan niet in de definitieve release terechtkomen, maar ze omvatten:

Belangrijke meldingen die verschijnen wanneer niet storen is ingeschakeld vanwege een app op volledig scherm, zullen hun inhoud verborgen hebben om uw privacy te beschermen.
Als u meldingen van een bepaalde app voor een maand negeert, vraagt Windows u om meldingen voor die app uit te schakelen om indringers te minimaliseren.
Het Wi-Fi-netwerk-fly-out in het vergrendelscherm is opnieuw ontworpen om overeen te komen met het uiterlijk van Windows 11.
U kunt nu het wachtwoord voor uw huidige Wi-Fi-netwerk bekijken in de instellingen-app.
De app Instellingen is nu de standaardwaarde voor het verwijderen van desktop -apps wanneer u probeert ze te verwijderen in het startmenu.
Apps kunnen nu diepe koppeling gebruiken om u rechtstreeks naar de instellingenpagina te brengen, waar u ze kunt instellen als standaard voor het verwerken van specifieke bestandstypen en protocollen.
Spraaktoegang heeft nu verbeterde authoring en typen, met de mogelijkheid om woorden te corrigeren of te spellen die in het begin mogelijk niet correct zijn herkend. Dit betekent dat je namen en gebruikersnamen kunt spellen, of woorden kunnen corrigeren die vergelijkbaar klinken. Spraaktoegang is nu ook beschikbaar op meer plaatsen, zoals het aanmeldingsscherm, zodat u spraaktypen kunt gebruiken, zelfs voordat u uw pc ontgrendelt.
De chatfunctie op basis van Microsoft -teams wordt vervangen door de reguliere Microsoft Teams -app, waarbij het speciale chatpaneel in eerdere releases beschikbaar is. Microsoft -teams kunnen nu eenvoudig worden verwijderd uit de taakbalk of verwijderd.
Microsoft maakt het mogelijk om Windows Hello te gebruiken om zich aan te melden bij elke website waarmee u een Passkey kunt gebruiken, zoals de website van Best Buy. U moet eerst een Passkey voor die website maken voordat u zich aanmeldt met Windows Hallo. Windows Hello kan nu ook worden gebruikt voor een wachtwoordloze ervaring voor Azure Active Directory -gebruikers.
Het is nu eenvoudiger om uw pc in te stellen als een draadloos display dankzij een nieuwe optie in de cast -fly -out (toegankelijk via Windows + K).
Deze update bevat een nieuwe functie voor aanwezigheidssensies, waardoor de computer het display kan dimmen wanneer hij voelt dat de gebruiker wegkijkt van het scherm, waardoor stroom wordt bespaard wanneer het niet nodig is.
Het meldingspictogram in de taakbalk zal niet langer een meldingsbalie tonen met zijn update.
Task Manager heeft een opnieuw ontworpen instellingenpagina.
Het aanbevolen gedeelte van het startmenu toont nu meer gedetailleerde previews van bestanden bij het zweven ervan. Deze vorige kan een miniatuurafbeelding bevatten voor ondersteunde bestanden, maar alleen voor AAD -gebruikers.
Microsoft brengt wijzigingen aan in de ervaring bij het verplaatsen tussen verschillende tijdzones om ervoor te zorgen dat de tijdzone nauwkeuriger is ingesteld op basis van uw locatie.

Omdat Windows 11 versie 23H2 nog een paar maanden uit is, is de kans groot dat er meer functies aan deze lijst zullen worden toegevoegd, en sommige functies die we verwachten kunnen uiteindelijk de definitieve release niet maken. We zullen de dingen zeker up -to -date houden naarmate er meer informatie komt.

Hoe dan ook, je kunt al zien dat dit een belangrijke update is die een paar wijzigingen brengt. Het is niet zo belangrijk als versie 22H2 was, maar dat is grotendeels omdat Microsoft het hele jaar door veel kleinere functies en verbeteringen heeft vrijgegeven met de momentupdates, waardoor versie 23H2 minder impactvol is. Toch is het een opwindende update met enkele veranderingen die aantoonbaar lang te laat waren. Je kunt verwachten dat het ergens in de herfst over het algemeen beschikbaar wordt.

Locatie:Meidoornkade 24, Houten

 

Bent u al bij ons aangesloten?

Bent u al aangesloten bij de HCC!Windows interessegroep? Dat zouden wij bijzonder op prijs stellen, want samen staan we sterk!


Mogen wij u welkom heten?
Op https://mijn.hcc.nl/ kunt u dit aangeven.

Handige Windows-tips

Op pcactive.nl staat sinds 14 maart elke dag een handige tip of truc voor Windows, zoals deze over slim omgaan met opslag (https://www.pcactive.nl/workshops/8536-handige-tips-en-trucs-voor-windows-tip-1-slim-omgaan-met-opslag)

 

Onze Vraagbaak.

Stel je hebt een probleem met Windows. Je favoriete programma werkt niet op Windows 10, of je printer werkt plotseling niet meer op Windows. Het updaten van je Windows installatie werkt niet meer, of je wilt partities samenvoegen, maar weet niet goed hoe.

Dit zijn allemaal problemen en vragen die beantwoord worden via onze vraagbaak.

Dit kan 24 uur per dag, zeven dagen per week.

 

Contacten

Website: Windows.hcc.nl/ 

E-mail contact: via de website

Vraagbaak: Vraagbaak