Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Vanaf de vroegste dagen van elektronisch computergebruik hadden menselijke gebruikers een efficiënte manier nodig om opdrachten en gegevens naar de computer te sturen en om de resultaten van hun opdrachten/berekeningen te kunnen zien.

Een van de eerste echt effectieve mens-computer-interfaces was de Tele-Typewriter - of "Teletype". Teletypes waren elektromechanische machines met toetsenborden voor gebruikersinvoer en een of ander uitvoerapparaat - printers in de begindagen, schermen in recentere apparaten - die uitvoer aan de gebruiker vertoonden.

De tekens die de operator typte, werden lokaal gebufferd en verzonden van de Teletype naar een nabijgelegen mini- of mainframecomputer als een reeks signalen langs een elektrische kabel (bijv. RS-232-kabel) met 10 tekens per seconde (110 baud/bits per seconde - bps):

I Telex – Aneddotica Magazine – Medium

 

Opmerking: de geweldige PDP-8-site van David Gesswein bevat veel meer informatie over de ASR33 (en de PDP-8 en bijbehorende technologie), inclusief foto's, video's, enz. Het programma dat op de computer wordt uitgevoerd, zou de getypte tekens ontvangen, beslissen wat doen met hen, en kunnen optioneel, asynchroon tekens terugsturen naar de Teletype. De Teletype zou de geretourneerde tekens afdrukken / weergeven zodat de operator deze kan lezen en erop kan reageren.

In de jaren die volgden verbeterde de technologie, waardoor de transmissiesnelheden werden verhoogd tot 19.200bps en de luidruchtige en dure printer werd vervangen door een Cathode Ray Tube (CRT)-beeldscherm dat het vaakst wordt geassocieerd met computerterminals uit de jaren '80 en '. jaren 90, inclusief de alomtegenwoordige DEC VT100-terminal:

VT100 - Wikipedia

Hoewel de technologie verbeterde, bleef dit model van de terminal die tekens naar programma's op de computer stuurt en de computer die met tekstuitvoer naar de gebruiker reageert, het fundamentele interactiemodel voor alle opdrachtregels en terminals op alle platformen!

a.png

 Een deel van de elegantie van dit model is het feit dat elk onderdeel van het systeem eenvoudig en consistent is gebleven: het toetsenbord straalde karakters uit die werden gebufferd voor uitvoer als elektrische signalen naar de aangesloten computer. Het uitvoerapparaat schreef eenvoudig de tekens die door de aangesloten computer worden uitgezonden op de weergavetechnologie (bijv. papier/scherm).

En omdat elke fase van het systeem met de volgende fase communiceerde door simpelweg stromen tekens door te geven, is het een relatief eenvoudig proces om verschillende communicatie-infrastructuur te introduceren, bijvoorbeeld door modems toe te voegen waarmee stromen van invoer- en uitvoertekens over grote afstanden via telefoonlijnen.

Tekstcodering

Het is belangrijk om te onthouden dat terminals en computers communiceren via tekenstromen: wanneer een toets op het toetsenbord van de terminal wordt ingedrukt, wordt een waarde die het getypte teken voorstelt naar de aangesloten computer gestuurd. Druk op de 'A'-toets en de waarde 65 (0x41) wordt verzonden. Druk op de 'Z'-toets en de waarde 90 (0x5a) wordt verzonden.

7-bit ASCII-tekstcodering

De lijst met tekens en hun waarden is gedefinieerd in de American Standard Code for Information Interchange (ASCII) -standaard ( ISO/IEC 646 / ECMA-6 ) "7-bit gecodeerde tekenset" die definieert

 • De 128 waarden die de afdrukbare Latijnse AZ (65-90), az (97-122), 0-9 (48-57) vertegenwoordigen
 • Veel voorkomende leestekens
 • Verschillende niet-weergeefbare apparaatbesturingscodes (0-31 & 127)

 b.png

Wanneer 7 bits niet genoeg zijn – Code-Pages

7 bits bieden echter niet genoeg ruimte om veel diakritische tekens, interpunctietekens en symbolen te coderen die in andere talen en regio's worden gebruikt. Dus, met de toevoeging van een extra bit, kan de ASCII-tekentabel worden uitgebreid met extra sets "Code-Pages" die tekens 128-255 definiëren (en mogelijk verschillende andere niet-afdrukbare ASCII-tekens opnieuw definiëren).

IBM definieerde bijvoorbeeld codepagina 437 die verschillende bloktekens zoals ╫ (215) en ╣ (185) en symbolen inclusief π (227) en ± (241) heeft toegevoegd, en opnieuw gedefinieerde afdrukbare tekens voor de normaal niet-afdrukbare tekens 1- 31:

 c.png

De codepagina Latin-1 definieert veel tekens en symbolen die worden gebruikt door op het Latijn gebaseerde talen:

 d.png

Veel opdrachtregelomgevingen en shells stellen de gebruiker in staat om codepagina's te wijzigen, waardoor de terminal verschillende tekens weergeeft (afhankelijk van de beschikbare lettertypen), vooral voor tekens met een waarde van 128-255. Houd er echter rekening mee dat de verkeerde codepagina ervoor kan zorgen dat de weergegeven tekst er " mojibaked " uitziet . En ja, "mojibake" is een echte term ! Wie weet?

Wanneer 8 bits niet genoeg zijn – Unicode

e.png

Hoewel codepagina's een tijdje een oplossing boden, hebben ze veel tekortkomingen, waaronder het feit dat ze niet toestaan ​​dat tekst voor meerdere codepagina's/talen tegelijkertijd wordt weergegeven. Er was dus een nieuwe codering nodig die de nauwkeurige weergave mogelijk zou maken van elk karakter en elk schrift van elke taal die de mens kent, met voldoende ruimte over! Voer in, Unicode .

Unicode is een internationale standaard ( ISO/IEC 10646 ) die (momenteel) 137.439 tekens definieert die 146 moderne en historische scripts omvatten, plus vele symbolen en glyphs, waaronder de vele emoji die wijdverbreid in praktisch elke app, elk platform en elk apparaat worden gebruikt Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken." alt="😊" width="20" height="20" />De Unicode-standaard wordt regelmatig bijgewerkt, voegt extra schrijfsystemen toe, voegt emoji-symbolen toe/corrigeert, enz.

 

Wanneer veel-bytes te veel zijn - UTF-8!

De ruimte die nodig is om alle symbolen weer te geven die door Unicode zijn gedefinieerd, met name complexe tekens, emoji, enz., kan erg groot zijn en kan meerdere bytes vereisen om elk weer te geven teken uniek en systematisch te definiëren.

Zo zijn er verschillende coderingen ontwikkeld die opslagruimte verhandelen versus tijd/inspanning die nodig is om de gegevens te coderen/decoderen: UTF-32 (4 bytes / char), UTF-16/UCS-2 (2 bytes / char) en UTF -8 (1-4 bytes / char) behoren tot de meest populaire Unicode-coderingen.

Grotendeels dankzij de achterwaartse compatibiliteit met ASCII en de opslagefficiëntie, is UTF-8 naar voren gekomen als de meest populaire Unicode-codering op internet, en is het sinds 2008 explosief geadopteerd toen het ASCII en andere populaire coderingen inhaalde:

 f.png

Dus, terwijl de meeste terminals begonnen met het ondersteunen van 7-bit en vervolgens 8-bit ANSI-tekst, ondersteunen de meeste moderne terminals Unicode/UTF-8-tekst.

Dus, wat IS een opdrachtregel en wat is een Shell?

De "Command-Line" of CLI (Command Line Interface/Interpreter) beschrijft het meest fundamentele mechanisme waarmee een mens een computer bedient: een CLI accepteert invoer die door de operator is ingetypt en voert de gevraagde opdrachten uit.

Schrijft bijvoorbeeld de tekst "Hallo" naar het uitvoerapparaat (bijv. scherm). (Cmd) of (PowerShell/*NIX) geeft de inhoud van de huidige map weer, enz.echo Hellodirls

In eerdere computers waren de commando's die beschikbaar waren voor de operator vaak relatief eenvoudig, maar operators eisten al snel meer en meer verfijning en de mogelijkheid om scripts te schrijven om alledaagse of repetitieve of complexe taken te automatiseren. Zo groeiden de opdrachtregelprocessors in verfijning en evolueerden ze naar wat nu algemeen bekend staat als opdrachtregel-shells.

In UNIX/Linux inspireerde de originele UNIX-shell (sh) een overvloed aan shells, waaronder de Korn-shell (ksh), C-shell (csh) en Bourne Shell (sh), die zelf de Bourne Again Shell (bash) voortbracht, enz.

In de wereld van Microsoft:

 • De originele MS-DOS (command.com) was een relatief eenvoudige (zij het eigenzinnige) commandoregel-shell
 • De "Command Prompt" (cmd.exe) van Windows NT is ontworpen om compatibel te zijn met oudere MS-DOS command.com/batch-scripts en heeft verschillende extra opdrachten toegevoegd voor het nieuwe, krachtigere besturingssysteem
 • In 2006 bracht Microsoft Windows PowerShell uit
  • PowerShell is een moderne objectgebaseerde opdrachtregel-shell geïnspireerd op de functies van andere shells, en is gebouwd op en bevat de kracht van het .NET CLR & .NET Framework
  • Met PowerShell kunnen Windows-gebruikers praktisch elk aspect van een Windows-machine, een groep Windows-machines, netwerken, opslagsystemen, databases, enz. beheren, scripten en automatiseren.
  • In 2017 heeft Microsoft PowerShell open source gemaakt en het in staat gesteld om op macOS en vele smaken van Linux en BSD te draaien!
 • In 2016 introduceerde Microsoft het Windows-subsysteem voor Linux (WSL)
  • Zorgt ervoor dat echte ongewijzigde Linux-binaries rechtstreeks op Windows 10 kunnen worden uitgevoerd
  • Gebruikers installeren een of meer echte Linux-distributies vanuit de Windows Store
  • Gebruikers kunnen een of meer distro-instanties naast elkaar en bestaande Windows-applicaties en -hulpprogramma's uitvoeren
  • Met WSL kunnen Windows-gebruikers al hun favoriete Windows-tools en Linux-opdrachtregelprogramma's naast elkaar gebruiken zonder dual-boot of resource-hongerige virtuele machines (VM's) te gebruiken

We zullen in de toekomst de opdrachtregelshells van Windows opnieuw bekijken, maar weet nu dat er verschillende shells zijn, en ze accepteren opdrachten die door de gebruiker/operator zijn getypt, en voeren zo nodig een breed scala aan taken uit.

De moderne commandoregel

Moderne computers zijn veel krachtiger dan de "domme terminals" van weleer en draaien over het algemeen op een desktopbesturingssysteem (bijv. Windows, Linux, macOS) met een grafische gebruikersinterface (GUI). In deze GUI-omgevingen kunnen meerdere applicaties tegelijk draaien binnen hun eigen “venster” op het scherm van de gebruiker, en/of onzichtbaar op de achtergrond.

 g.jpg

De onhandige, kolossale elektromechanische Teletype-machines zijn vervangen door moderne terminaltoepassingen die binnen een venster op het scherm draaien, maar nog steeds dezelfde essentiële functies vervullen als de terminalapparaten uit het verleden.

Op dezelfde manier werken opdrachtregeltoepassingen, waarmee terminal-apps zijn verbonden, op dezelfde manier als altijd: ze ontvangen invoertekens, beslissen wat ze met die tekens moeten doen, werken (optioneel) en kunnen tekst uitzenden die moet worden weergegeven aan de gebruiker.

Maar in plaats van te communiceren via trage seriële TTY-communicatielijnen, communiceren terminal-apps en opdrachtregeltoepassingen op dezelfde machine via zeer snelle, in-memory Pseudo Teletype (PTY)-communicatie.

De moderne commandoregel

Hoewel moderne terminals voornamelijk communiceren met lokaal draaiende opdrachtregelapplicaties, kunnen ze natuurlijk ook communiceren met opdrachtregelapplicaties die op andere machines op hetzelfde netwerk draaien, of zelfs externe machines die aan de andere kant van de wereld draaien via internet. Deze "remoting" van de opdrachtregelervaring is een krachtige tool die populair is op elk platform, vooral *NIX-platforms.

Dus, waar zijn we?

In dit bericht hebben we een historische rondleiding gegeven door de belangrijkste aspecten van de opdrachtregel die zowel *NIX als Windows gemeen hebben: Terminals, Shells, Tekst- en tekstcodering.

Het is belangrijk om de bovenstaande informatie te onthouden terwijl we doorgaan naar ons volgende bericht waar we meer zullen leren over de Windows Console, wat het is, hoe het werkt, hoe het verschilt van *NIX-terminals, waar het uitdagingen heeft en wat we doen er alles aan om deze uitdagingen het hoofd te bieden en de Windows-console de 21e eeuw in te brengen!

Blijf op de hoogte - er volgt meer !!

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Gebruikers van Windows 10 Home opgelet: wanneer je je besturingssysteem opnieuw installeert, moet je van Microsoft voortaan beschikken over een Microsoft-account.
Anders kun je Windows 10 niet meer installeren.

Wat is er precies aan de hand? Microsoft heeft de laatste weken de installatieprocedure van Windows 10 Home gewijzigd. Het is niet meer mogelijk om een offline account op je computer in te stellen. In plaats daarvan moet je altijd een Microsoft-account hebben om je besturingssysteem (opnieuw) te installeren.

Daarnaast was het voor Windows 10 Home-gebruikers nog mogelijk om een account zonder wachtwoord aan te maken, maar ook dat mag sinds enkele weken ook niet meer. Bovendien moet je in Windows 10 Home naast een Microsoft-account ook een extra beveiligingscode opgeven, die los staat van de gegevens die nodig zijn voor het Microsoft-account. Dat betekent dat je dus veel meer handelingen moet uitvoeren als je Windows 10 Home opnieuw installeert en het lastig is als je wilt inloggen op Windows 10 zonder wachtwoord.

Nieuwe pc met Windows 10

Ook wanneer je een nieuwe pc of laptop met Windows 10 Home koopt, is de kans groot dat je dan je computer pas kunt configureren als je beschikt over een Microsoft-account. Of je die vraag wel of niet tegenkomt tijdens de installatie hangt vooral af van de buildversie van Windows 10 Home die op de nieuwe computer is geïnstalleerd. Staat er een versie van een paar maanden oud op die nog niet is bijgewerkt door de fabrikant naar een nieuwere versie, dan heb je wellicht geluk en kun je alsnog een offline account instellen. Bij de aanschaf van een nieuwe computer heb je echter geen mogelijkheid om te controleren welke versie van Windows 10 Home er op je laptop staat.

Heb je pech en is de computer voorzien van een nieuwere versie van Windows 10 Home, dan heb je kans dat je eerst je Microsoft-account moet invoeren voordat je verder kunt gaan met de installatie. Dat Microsoft-account (gekoppeld aan een Hotmail- of Outlook.com-adres) wordt dan ook meteen je hoofdaccount.

Wanneer je geen Microsoft-account hebt en ook geen Hotmail- of Outlook.com-e-mailadres, dan ben je verplicht om zo'n account aan te maken. Dat kan weliswaar tijdens de installatieprocedure zelf, maar je zit dan wel direct vast aan dat account.

De optie offline account is sinds een recentere Windows 10 Home-versie verdwenen in de installatie.
 

Zo installeer je een offline account

Gelukkig is de oplossing voor het instellen van een offline account relatief eenvoudig. Eigenlijk zit het 'm al in de naam: offline. Tijdens de installatieprocedure vraagt Microsoft je namelijk eerst (als het een wifi-verbinding betreft) om verbinding te maken met het netwerk. Als je dat doet, zal Microsoft je daarna alleen de mogelijkheid bieden om een Microsoft-account in te voeren. Echter, maak je geen verbinding met je wifi-netwerk, dan komt Windows 10 wel met de mogelijkheid om een offline-account te maken.

Gebruik je een computer met een netwerkkabel? Dan volstaat het om gewoon je netwerkkabel uit de computer te trekken voordat je begint met de installatie van Windows 10 Home. Let wel: trek de netwerkkabel er niet uit tijdens de installatieprocedure en met name niet bij het punt waar je het Microsoft-account moet opgeven: de computer loopt hierdoor namelijk vast en kun je deze alleen nog maar met de uit/aan-knop opnieuw opstarten.

Wat is er nog meer nieuw bij de installatie ?

Naast de perikelen met het online account probeert Microsoft je tijdens de installatie andere diensten van het bedrijf aan te smeren. Zo wordt bij de Home-editie standaard gevraagd of je Office wilt gebruiken met je huidige e-mailadres (en je een abonnement wil kopen), of je OneDrive meteen wilt configureren en of je je activiteitengeschiedenis in je account wilt bewaren.

Deze vragen staan verder los van de negen andere vragen die gesteld worden tijdens de installatieprocedure, zoals of je reclame-id gebruikt mag worden voor het weergeven van persoonlijke advertenties, je basis- of uitgebreide statistieken naar Microsoft wilt sturen, of dat je je locatiegegevens wilt delen met Microsoft, zodat je apparaat makkelijker terug gevonden kan worden.

 

Wanneer inloggen zonder wachtwoord?

Bij het configureren wordt standaard een account aangemaakt waarmee je moet inloggen. Op deze manier kun je makkelijk met meerdere gebruikers met één pc doen. Maar een account is niet altijd nodig. Bijvoorbeeld wanneer je een desktop thuis hebt die je alleen zelf gebruikt, of een pc voor algemeen gebruik voor de hele familie. Wanneer je echter over een laptop beschikt is het aan te bevelen om wel gewoon aan te melden met een gebruikersnaam en wachtwoord. Hierdoor kunnen anderen niet zomaar in je laptop komen en bij je opgeslagen bestanden en andere persoonlijke gegevens komen, wanneer je je laptop ergens mee naartoe hebt genomen.

 

Stap 1: Aanmeldprocedure

Als je geen wachtwoord wilt intypen na het opstarten van je computer moet je meerdere aanpassingen doen. Ook de slaapstand, energiebeheer en schermbeveiliging kan je terugsturen naar je aanmeldscherm. De standaard mogelijkheden om je aan te melden bij Windows vind je via Start / Instellingen / Accounts / Aanmeldopties. Je kunt hier een wachtwoord wijzigen, pincode instellen of afbeeldingswachtwoord kiezen. Omdat we ons automatisch gaan aanmelden negeren we deze keuzes. Klik boven in beeld wel even op het keuzemenu bij de optie Wanneer moet een wachtwoord worden vereist als u bij de computer terugkomt. Kies hier voor Nooit.

Stap 2: Automatisch aanmelden

De mogelijkheid om je automatisch aan te melden bij Windows 10 is niet aanwezig bij de standaardinstellingen. Druk op Windows-toets+R en geef de opdracht netplwiz gevolgd door Enter. Selecteer in het lijstje de gebruikersnaam waarmee je je automatisch wilt aanmelden. Verwijder pas nu het vinkje bij Gebruikers moeten een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven (...) en klik op Ok. Windows vraagt om het wachtwoord dat bij het gekozen account hoort. Je moet dit twee keer intypen. Herstart je computer om te kijken of de truc werkt. Je kunt de instellingen weer eenvoudig ongedaan maken door het vinkje opnieuw te plaatsen.

Stap 3: Energiebeheer

Er zijn ook nog wachtwoordinstellingen die verstopt zijn bij Windows Energiebeheer. Open je klassieke configuratiescherm via een zoekopdracht bij Start / Instellingen. Ga hier naar Hardware en geluiden / Energiebeheer en kijk bij Een wachtwoord vereisen bij uit slaapstand komen. Klik op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn. Kies tenslotte de optie Geen wachtwoord vereisen.

Gebruik je een screensaver? Ook deze kan je terugsturen naar je aanmeldscherm. Open de opties van de screensaver via de zoekopdracht schermbeveiliging via Start / Instellingen. Schakel de schermbeveiliging eventueel uit of zorg er voor dat er geen vinkje staat Aanmeldscherm weergeven bij hervatten.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Nieuw op deze site is de vraag van de DAG vanuit de vraagbaak ! klik hier

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Voor Microsoft zou deze verandering grote voordelen hebben, omdat dan een belangrijk deel van de ontwikkeling van het besturingssysteem buiten de deur plaatsvindt.

"Het beste bewijs [voor deze strategie, red] is dat Microsoft al de Edge-browser heeft ge'port' zodat deze onder Linux kan draaien."

Wanneer de prijs van een pc onder de 400 euro zou zakken is het voor de OEM's niet interessant meer om er Windows op te zetten vanwege de vereiste hoge afdracht aan Microsoft.
Microsoft verdient nu het meest aan de Azure-clouddiensten. Windows is slechts een bijproduct, waarbij de pc-markt ook nog eens steeds verder inzakt.
Er komt een punt waarop geen winst meer te behalen valt met het desktopbesturingssysteem.
Het ligt dus voor de hand dat Microsoft zijn investeringen vooral in de verdere ontwikkeling van Azure zal willen steken.

Windows business software op Linux

Nu is er Proton, een emulatielaag die het mogelijk maakt Windows-games te gebruiken op Linux. "Games zijn de meest veeleisende stresstest voor een Windows emulatielaag, veel meer dan zakelijke toepassingen. We zijn mogelijk al op een punt dat Proton-achtige technologie ver genoeg is om Windows business software op Linux te draaien. Als dat niet zo is, komt dat moment binnenkort."

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/install-win10 Van Windows naar LInux!

https://docs.docker.com/docker-for-windows/install/ Virtuele linux omgeving op uw Windows PC.

Bij de hcc komen binnenkort trainingen wel tegen betaling om u met deze nieuwe mogelijkheden bekend te maken.
We houden u op de hoogte.

TechPod #49 – Waar gaat het heen met de tablet?

 

 

 

 

.

 

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Microsoft Teams is een ideaal programma om op afstand te communiceren, zowel via chat als (video)bellen. Ook kun je er bestanden mee delen en direct bewerken of feedback geven. Lees hier tips en tricks om het maximale uit deze tool te halen.

Als gevolg van de COVID-19 crisis werken we meer dan ooit op afstand. Hierbij maken veel mensen gebruik van Microsoft Teams. Werk je zelf al met Microsoft Teams of ben je dit van plan, dan vind je hier handige tips.

Algemene functies Microsoft Teams
De basis van Microsoft Teams is communiceren. Je kunt meerdere chatgesprekken met bijpassende groepsnamen aanmaken en daaraan toevoegen wie je maar wilt.
• Vergaderen in teams van 2 tot 10.000 personen
• Chatten en (video)bellen, eventueel met schermdeling
• Bestanden delen en direct bewerken
• Werkt perfect samen met andere Microsoft-apps

Microsoft Teams downloaden kan voor Windows, MacOS, iOS en Android. Je kiest dus zelf of je via smartphone of desktop gebruik wilt maken van deze tool.

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief

Binnen de interesse groep zijn vrijwilligers druk bezig met Docker, Azure en de nieuwe Office 2019. Ook de nieuwe Windows versie die voor November gepland staat wordt al druk mee geëxperimenteerd. Ook u kunt insider worden of bent dat wellicht al.

De tools die beschikbaar zijn voor Windows zijn enorm en het gebruik hiervan wordt gedemostreerd tijdens onze lezing hierover.

We hebben als Windows ig nu een plek gekregen bij de regio Almere waar vanuit wij nu opereren en proberen om landelijk hier invulling aan te geven, wat tot op heden nog niet gelukt is vanwege tijdgebrek en activelingen die het leuk vinden om in andere regio's te opereren.

We zoeken leiders die een team van presentatoren in het land kunnen ondersteunen. En dit natuurlijk leuk vinden om te doen in hun vrije tijd.

De programma's onder Windows gaan veranderen, je koopt tegenwoordig geen licentie meer waar je jaren mee vooruit kan, maar je zult per maand in de buidel moeten tasten om met je pc te werken. En anders stop de werking, helemaal door de techreuzen gecontroleerd. Ook het gebruik van deze programma's en dataverkeer zal worden gemonitord en de verschldigde bedragen zullen automatisch worden afgeschreven.

Als hcc-er kijken we vaak naar wat zijn alternatieven, gaan we  met de opensource gemeenschap meedoen of gaan we betalen voor diensten.  Hoe meer leden we hebben des te meer korting kunnen we afdwingen. Doet u al mee?

 

 

 

 

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Als je de voorjaarsupdate van Windows wilt gaan downloaden en installeren moet je goed opletten dat er geen usb-stick of sd-kaart is aangesloten.

Microsoft meldt dat gebruikers die het besturingssysteem willen updaten een foutmelding krijgen als ze die update doen terwijl er een extern geheugenapparaat is aangesloten. In dergelijke gevallen kan de melding 'Deze computer kan niet worden geüpgraded naar Windows 10'.

De oorzaak is dat er mogelijk nieuwe namen worden toegekend aan poorten voor externe media. De update wordt daarom geblokkeerd op het oment dat er een usb-stick of sd-kaart wordt gedetecteerd. Zodra je die verwijderd hebt, kun je de update opnieuw starten.

Microsoft geeft als voorbeeld: een upgrade naar de update van mei 2019 wordt geprobeerd op een computer waarop de update van oktober 2018 is geïnstalleerd en waarop ook een usb-stick is aangesloten. Vóór de upgrade zou het apparaat in het systeem zijn gemonteerd als station G: op basis van de bestaande schijfconfiguratie. Na de upgrade krijgt het apparaat echter een andere stationsletter toegewezen, bijvoorbeeld schijf H. En dan raakt het systeem in de war, met de foutmelding als gevolg.

Microsoft vermeldt terloops dat een dergelijke naamswijziging ook bij andere schijven zou kunnen voorkomen en belooft het probleem in de eerstvolgende service-update verholpen te hebben.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

De oktober update leek weer ok, maar nu doemen zich weer andere problemen op. 

Maar om te zien hoe windows werkt onder de motorkap zijn er een aantal Tools uitgekomen om te kijken wat er allemaal draait en wie er van meeprofiteerd.

Een presentatie is te downloden als u lid bent van de hcc.

https://windows.hcc.nl/documenten/algemeen/19-tools-die-windows-leuker-maken.html

Bent u nu nog geen hcclid en wilt meewerken. Wordt dan snel lid. Er zijn nog vacatures in het bestuur open.

Afbeeldingsresultaat voor windows tools

 

 

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

De verkenner is standaard op iedere Windows PC beschikbaar en is een belangrijk en goed bruikbaar hulpmiddel bij het organiseren van de bestanden en mappen. Met de verkenner kun je bestanden zoeken, openen, verplaatsen of kopiëren en een andere naam geven.

In de Windows verkenner zie je de mappen en bestanden die in de computer zijn opgeslagen. Dit zijn de bestanden en mappen die staan op de aanwezige schijven (SSD of harde schijf) of aangesloten opslagmedia (DVD-schijf, USB-stick, externe USBschijf, geheugenkaart etc.)
Ook heb je vanuit de verkenner direct toegang tot de bestanden die in de Cloud zijn opgeslagen zoals bijv. OneDrive (Microsoft), Dropbox of Drive (Google)

Als je goed met de verkenner overweg kunt, krijg je meer inzicht in de computer en kun je ook beter vanuit andere programma’s je bestanden benaderen.

Onze collega's van de SeniorenAcademie besteden hier tijdens hun bijeenkomsten uitgebreid aandacht aan. Ook onze leden zijn van harte uitgenodigd een presentatie bij te wonen.

Klik hier om te kijken waar in uw buurt een bijeenkomst wordt georganiseerd.

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

Onze collega's van de SeniorenAcademie interessegroep hebben in april als thema tijdens hun bijeenkomsten bestandsbeheer (via de Windows verkenner).

De verkenner is standaard op iedere Windows PC beschikbaar en is een belangrijk en goed bruikbaar hulpmiddel bij het organiseren van de bestanden en mappen. Met de verkenner kun je bestanden zoeken, openen, verplaatsen of kopiëren en een andere naam geven.

In de Windows verkenner zie je de mappen en bestanden die in de computer zijn opgeslagen. Dit zijn de bestanden en mappen die staan op de aanwezige schijven (SSD of harde schijf) of aangesloten opslagmedia (DVD-schijf, USB-stick, externe USBschijf, geheugenkaart etc.)
Ook heb je vanuit de verkenner direct toegang tot de bestanden die in de Cloud zijn opgeslagen zoals bijv. OneDrive (Microsoft), Dropbox of Drive (Google)

Als je goed met de verkenner overweg kunt, krijg je meer inzicht in de computer en kun je ook beter vanuit andere programma’s je bestanden benaderen.

Uiteraard zijn alle HCC leden van harte uitgenodigd deze presentatie op een locatie van de SeniorenAcademie bij te wonen.
Klik hier om te kijken of er in uw buurt een bijeenkomst wordt georganiseerd.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

De mensen van het video team zijn weer druk bezig geweest in hun vrije tijd.

 

.be

 

 

Hier een impressie wat de hcc gaat voor u kan betekenen.

Wordt lid van hcc en doe mee als kernlid.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

De Asus Live Update-software, die geïnstalleerd staat op laptops en pc's van de Taiwanese fabrikant, bevatte tussen juni en november 2018 een backdoor. Kwaadwillenden konden daardoor malware installeren. Zij richtten zich op specifieke mac-adressen.

Kaspersky ontdekte de aanwezigheid van de backdoor in januari en heeft Asus eind die maand ingelicht. Volgens de beveiligingsonderzoekers was de updatesoftware tussen juni en november 2018 besmet met de backdoor.

Kaspersky noemt de aanval ShadowHammer en heeft voor gebruikers een tool online gezet waarmee ze kunnen controleren of hun Asus-laptop de backdoor bevat. Ook heeft het bedrijf een pagina gemaakt waarop gebruikers kunnen controleren of hun mac-adres op de lijst van doelwitten staat. Het beveiligingsbedrijf heeft nog niet alle technische details bekendgemaakt; dat zal begin april gebeuren tijdens de Security Analyst Summit in Singapore.

Bron: tweakers.nl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

 

Draagt U de WIG animated heart image 0455 een warm hart toe?

Natuurlijk zult u zeggen, we zijn immers lid van de WIG of ontvangen tenminste de nieuwsbrief.
Maar bent u een WIGGER in hart en nieren. We hopen dat natuurlijk met heel ons hart.
Eerlijk gezegd zakt het hart ons best wel eens in de schoenen en we willen van ons hart GEEN moordkuil maken en, eerlijk waar, het volgende ligt ons na aan het hart:

H E L P  EN LOG IN OP DEZE SITE

We hebben uw hulp heel hard nodig. We leggen het uit:

Op zaterdag 13 mei jl werd onder ruime belangstelling het nieuwe bestuur van de windows ig (interessegroep) benoemd. Nu, begin december, bestaat het volledige betuur uit (slechts) 4 man, nl:

voorzitter:                      Sanne Brouwer
penningmeester              Herman du Rieu
secretaris a.i.                  vacant
bestuurslid/webmaster Gjalt Zwaagstra
bestuurslid/webmaster Karel Karssen, tijdelijk secretaris a.i..

Naast dit bestuur heeft de windows ig 1 kernlid en 1 medewerker als vraagbaak vrijwilliger.

Wij kunnen het doel van de WIG nooit met 4 man bereiken.

Want “Wat IS HET DOEL VAN DE WINDOWS IG”

Het doel van de windows ig is ondersteuning te bieden aan de regio's en IG's voor zover dit betrekking heeft op het besturingssysteem Windows. Belangrijk hierin is dat deze ondersteuning vooral gebaseerd is op de behoefte van de regio/ig.

Deze ondersteuning bestaat uit

 1. het uitgeven van een nieuwsbrief
 2. het bijhouden van de website
 3. het organiseren van thema dagen
 4. het deelnemen aan beurzen en regio bijeenkomsten.
 5. het beantwoorden van vragen in de vraagbaak of het forum.
 6. het geven van lezingen, presentaties, trainingen of workshops.
 7. het onderhouden van contacten met de regio's en interessegroepen.
 8. alle andere activiteiten die passen binnen de doelstelling van de IG.

Inmiddels zijn er 3 themadagen georganiseerd, zijn er enkele nieuwsbrieven verstuurd en is er aandacht geschonken aan de website.

Echter we kunnen het niet ALLEEN.

Het is voor ons belangrijk te weten wat er in de regio en bij de ig’s speelt, waaraan behoefte is op het gebied van Windows. Daarnaast zouden we graag willen weten welke kennis bij de regio/ig aanwezig is, maar belangrijk ook wie ons in het land zouden kunnen en willen helpen bij het realiseren van onze doelstelling. Tenslotte, nogmaals, we kunnen het niet alleen.

Om alles goed in beeld te krijgen en om te voorkomen dat we met teveel mensen gaan communiceren,   zijn we per regio/ig op zoek naar een contactpersoon/kernlid met wie we over het bovenstaande kunnen overleggen. Hij/zij is dan bereid om te communiceren over wat er speelt, waaraan behoefte is, welke kennis er is en wie hulp wil bieden bij het realiseren van uw en onze doelstelling.

Naast deze contactpersonen zijn we op zoek naar leden die namens de Windows IG als kernlid regiobijeenkomsten, themadagen en andere bijeenkomsten willen bezoeken voor bijvoorbeeld het geven van lezingen, presentaties, trainingen of workshops.

Als laatste zijn wij op zoek naar versterking van het bestuur.

Vindt u het leuk om de regio’s/IG’s met Windows te ondersteunen, contactpersoon te zijn of zitting te nemen binnen het bestuur, laat dat ons dan zo spoedig mogelijk weten door een email te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maar volg wel uw hart. Als u uw hart op de goede plaats heeft, heb dan eens het hart en zeg:

JA IK WIL en klik hier!

Op de oproep in de nieuwsbrief van woensdag 29 november jl zijn geen reacties gekomen.
Wij hopen met heel ons hart dat deze oproep meer resultaat oplevert.

Hartelijk dank.
Namens de Windows IG
Karel Karssen, (tijdelijk) secretaris a.i.