Het luchtalarm zoals we dat kennen op elke eerste maandag van de maand om 12:00 gaat in 2020 definitief verdwijnen. Vanaf dat moment zijn we afhankelijk van verschillende digitale oplossingen, waaronder NL-Alert en de website Crisis.nl. Daarmee kan de overheid eenvoudiger, beter en goedkoper schakelen.
Het luchtalarm heeft zijn dienst wel bewezen, tijdens de bombardementen in de Tweede Wereld Oorlog werd er al gebruik van gemaakt, mensen die de oorlog hebben meegemaakt krijgen nog steeds een raar gevoel bij het horen van het luchtalarm. Het is echter wel een beperkt middel, in de oorlog werkte het prima voor bombardementen, maar tegenwoordig is meer informatie nodig.
Met NL-Alert kan de overheid in een bepaald gebied een bericht verspreiden, bijvoorbeeld sluit uw deuren en ramen vanwege een brand en giftige rookontwikkeling. Mensen weten dan meteen wat er aan de hand is en waarom, bij het ouderwetse luchtalarm horen ze alleen dat er iets mis is, maar zijn ze vervolgens afhankelijk van radio, tv en internet om erachter te komen wat er precies aan de hand is.
De komende jaren zal de overheid nog wel moeten investeren in de ondersteuning van NL-Alert want bij een test medio dit jaar werd het testbericht door slechts 55 procent van de mensen ontvangen. Eind vorig jaar was dat nog 49 procent, dus er zit wel verbetering in, maar je wil dat uiteindelijk 99 procent het bericht ontvangt. Daarvoor is de overheid ook afhankelijk van fabrikanten die ondersteuning moeten inbouwen in nieuwe smartphones. Vanaf 2020 valt dan definitief het doek voor het luchtalarm en gaat de overheid het systeem afbreken.
Bron: techzine.nl